Betontegels

Zelf een terras aanleggen in betontegels

Zelf een terras aanleggen in betontegels

Een nieuw terras is de perfecte manier om de zomer goed in te zetten. De aanleg kan je trouwens makkelijk zelf doen. Hoe je dat doet met betontegels, lees je hieronder.

Waarom betontegels?

Er zijn verscheidene materialen om uit te kiezen, waaronder natuursteen en hout. Waarom zou je dan voor betontegels kiezen? Wel, volgens ons hebben deze tegels een aantal leuke voordelen:

  • Ze zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere materialen
  • Ze zijn sterk en vorstbestendig
  • Je hebt er zo goed als geen onderhoud aan
  • Je kan ze makkelijk zelf plaatsen
  • Er zijn vele vormen en maten verkrijgbaar

Hoe moet je een terras in betontegels aanleggen?

De meeste mensen kiezen voor betontegels omdat ze zelf de aanleg kunnen doen. Hierdoor sparen ze honderden euro’s uit. Dat is dus lekker voordelen.

Een terras aanleggen in betontegels is helemaal niet zo moeilijk. Volg dit stappenplan:

1) Voorbereidingswerken

Start met het aflijnen van de omtrek van het terras. Gebruik hiervoor paaltjes met afzettouw. Vervolgens graag je het gemarkeerde gebied uit tot een diepte van ongeveer 40 cm. Vraag gerust hulp aan vrienden of familie, want bij een groot terras gaat het om een flinke hoop aarde. Om je een idee te geven: een terras van 6 bij 4 meter uitgraven levert zo’n 9,6 m³ zand op. Voor zo’n grote volumes kan je best een kraantje huren en een container bestellen om alles af te voeren.

2) Onderlaag storten

Nu gaan we een stevige fundering voor onze betontegels voorzien. Stort een laag van 20 cm steenslag (0/20) of betonpuin (0/40). Verdicht deze laag met een trilplaat. Nadien komt er nog een laag zandcement van 12 cm dik. Dit zandcement moet je egaal afreien met een lat of plank. Houd ook rekening met de afwatering van je terras. Die moet zo’n 1 tot 2 centimeter per meter bedragen.

3) Boordstenen plaatsen

Met boordstenen zorg je ervoor dat de terrastegels op hun plaats blijven. Zet deze boordstenen in een bedding van 8 cm gestabiliseerd zand. Controleer of ze zowel horizontaal als verticaal waterpas staan.

4) Betontegels plaatsen

Eindelijk is het tijd om de betontegels te plaatsen. Werk van buiten naar binnen. Leg dus eerst een kader met tegels aan de rand van het terras. De tegels zaag je op maat met een tegelzaag. Tik op iedere tegel met een rubber hamer om ervoor te zorgen dat alles goed vastzit.

5) Terras voegen

In de laatste stap moet je de betontegels nog voegen. Dat kan met behulp van zuiver wit kwartszand dat je met een bezem over het tegeloppervlak verdeelt, of een voorgemaakte voegspecie.