Poutine het nationale gerecht van Canada

Overal ter wereld is er een gerecht dat als typerend wordt beschouwd voor het betreffende land of de betreffende regio. In de oostelijke Canadese provincie Québec is het poutine – een combinatie van friet, zogenaamde cheese curds en jus.

Poutine is uitgevonden in Québec

Poutine is uitgevonden in de regio Centre-du-Québec in de late jaren 1950, maar er zijn natuurlijk verschillende “afhaalrestaurants” die deze uitvinding van frietjes, bruine saus en de beroemde korrelige kaas, een specialiteit van de regio, claimen. De poutine zou het resultaat zijn van gedurfde klanten die alle drie de ingrediënten in dezelfde bak wilden eten. De naam poutine is waarschijnlijk te danken aan het feit dat andere aardappelgerechten ook poutines worden genoemd, en zou ook kunnen zijn afgeleid van het Engelse woord “pudding”.

Een bron van trots

Het heilige trio verspreidde zich over Québec en is nu een hoofdbestanddeel van fastfoodketens en traditionele restaurants. Maar lange tijd was poutine onbemind. In de media en in de ogen van veel Quebecers stond het synoniem voor junkfood, smaakte het oninteressant en werd het geassocieerd met het stereotype van het proletarische Quebec. Maar de jongere generaties genoten er zonder aarzeling van en zagen het zelfs als een bron van trots, zo niet een symbool van identiteit. In het begin van de jaren 2000 creëerden gerenommeerde chef-koks gastronomische versies, zoals Martin Picard van Pied de Cochon, die ze bekroonde met foie gras. Vervolgens werden er twee festivals na elkaar gecreëerd, de ene in Drummondville, de andere in Montreal. Daarnaast is er elk jaar “Poutine Week”, waar restauranthouders strijden om creatief te worden om poutine opnieuw uit te vinden. En op 20 juli vieren Quebecers en nu de hele wereld World Poutine Day.

Poutine recept

Heb je trek gekregen in Poutine, maar is een vakantie naar Canada niet in de planning? Dan kun je thuis zelf Poutine maken met dit Poutine recept. https://madameappetit.com/recept-vegetarische-poutine-met-chilisaus/