5g internet

Nederland maakt zich op voor 5G-internet

Steeds meer Nederlanders maken de overstap naar 5G-internet. Ondanks alle commotie, waarbij zendmasten in brand werden gezet en er vrees was voor Chinese belangen, lijkt de uitrol verder voorspoedig te gaan.

VodafoneZiggo was een van de eerste partijen in Nederland die begon met het uitrollen van een 5G-netwerk. Het doel van de telecom provider was om in juli 2020 een landelijke dekking te hebben voor 5G gebruik. Dit doel werd uiteindelijk bereikt door bestaande (4G) frequenties voor 5G te hergebruiken. In de praktijk gaat het hierbij nog wel om een lichtere variant van de ware potentie van 5G. Dit zal met de tijd worden geoptimaliseerd en uiteindelijk naar het gewenste niveau worden gebracht.

Volgens dezelfde provider kunnen maximumsnelheden oplopen tot 1 Gbps. De reactiesnelheid (latency) zou van 30 milliseconden moeten dalen naar 20 milliseconden. Dit is een verbetering van ongeveer 30%.  

Om te kunnen profiteren van het 5G-mogelijkheden, dient eerst een abonnement met toestel te worden afgesloten dat 5G ondersteunt. Aangezien de innovatie relatief nieuw is, heeft niet elk abonnement of toestel toegang tot dit netwerk. Het vergelijken van telefoon abonnementen kan helpen tot het vinden van een abonnement met toestel dat 5G-gebruik mogelijk maken. 5G is de opvolger van het bekende 4G. De nieuwe generatie aan mobiele data biedt meer mogelijkheden en snellere downloadsnelheden.