boktor

Hoe neem je het op tegen de boktor?

De huisboktor lijkt op het eerste gezicht een onschuldige kever, maar schijn bedriegt. Het zijn namelijk de larven van de huisboktor die grote schade kunnen toebrengen aan woningen, deze kennen we als houtwormen.

De boktor is een zogenaamd houtborend insect. Dat wil zeggen dat hij zijn nesten maakt in houten constructies. In de natuur denk je dan aan boomstammen, maar in huis kan dat in houten meubilair of in draagbalken van het dak gebeuren die bestaan uit onbewerkt hout. De huisboktor bestrijden is dus een absolute must om onheil door houtwormen te voorkomen.

Hout wordt jarenlang aangetast

Het is te zeggen: de tor doet natuurlijk zelf niet zo veel, maar de wormen gaan het hout doorheen de jaren wel aanvreten. Ja, we spreken over jaren, want de larvenfase kan tot 10 jaar duren bij de houtworm. Dat wil zeggen dat ze al die tijd het hout gaan verzwakken en uithollen. Grijp dus tijdig in met houtwormbestrijding

Denk je eraan om zelf aan de slag te gaan? Dat doe je beter niet. De doe-het-zelfmiddeltjes die je hier en daar kan vinden tegen houtwormen zijn vaak niet doeltreffend genoeg of slagen er niet in om echt alle wormen uit te roeien. Een specialist ter zake is professioneel uitgerust en kan in meerdere behandelingen je hout helemaal wormenvrij maken. We raden dan ook aan om altijd een analyse door een expert te laten uitvoeren om een correct beeld van de ernst van de situatie te krijgen.