hond

Chip hond of kat – Hoe registreer je die en hoe controleer je de gegevens?

Teruggevonden dankzij chip

U kent de verhalen toch ook? “Nederlandse hond in Spanje na 5 maanden vermissing terug bij eigenaar dankzij chip”. Het is toch wel een van mijn horror-gedachten wanneer ik met mijn hond op vakantie ga. Dat hij ineens een konijn achternagaat en in het buitenland spoorloos verdwenen is. Aangezien veel mensen hebben besloten om te gaan overwinteren in het zonnige zuiden nog even een tip over de chip en de registratie ervan bij hun hond (of kat, als die ook mee mag).

Chip niet vergeten aan te passen bij verhuizing of telefoon verandering

Helaas merk ik als dierenarts dat heel veel mensen niet weten dat de chip van hun hond of kat niet automatisch woongegevens update wanneer u gaat verhuizen of op vakantie gaat. En op de checklist van de verhuizing staat dit ook nagenoeg nooit vermeldt. Maar ook simpelweg wanneer uw telefoonnummer verandert moet u niet vergeten dit ook bij de chip van uw huisdier aan te passen.  

Hoe wordt een chip geplaatst en hoe werkt hij?

Hoe werkt dat nou eigenlijk? Honden moeten sinds 2013 verplicht een chip krijgen. Voor katten is dat nog vrijwillig. Die chip is ongeveer 1 cm lang en 1 mm breed. Hij wordt door middel van een naald onder de huid in de buurt van het linker schouderblad gebracht en daar achter gelaten. Boven op de rug een beetje links dus. Wanneer er in de buurt van de chip een magnetisch veld gemaakt wordt met een chipreader dan krijgt de chip wat energie om een signaal met een cijfercode te sturen. Deze unieke code leest de chipreader dan weer af. Mooi systeem dus!

De registratie van de gegevens

Maar met name de volgende stap levert vaak een probleem op. Het registreren van die unieke code op het internet moet namelijk wel gedaan worden. En heel vaak gebeurt dit niet. Soms een fout door de dierenarts en soms een fout door de eigenaar. Maar het dier is daar de dupe van wanneer hij de weg naar huis is kwijtgeraakt. Dus het controleren van de chip van uw hond, kat of konijn is zeer belangrijk.

Hoe controleer ik de chip-registratie van mijn kat?

Zoals ongeveer 95% van de honden- en katteneigenaren, heeft u wellicht geen enkel idee hoe u dat kunt doen. Op deze webpagina over de chip en de chipregistratie bij huisdieren (https://dierenkliniekonline.com/2022/06/07/chip-hond-of-kat-controleren/) leest u exact welke stappen u moet zetten om de chip-registratie te controleren en aan te passen indien nodig. Alles wordt zeer duidelijk uitgelegd. Het enige dat u nodig hebt is een computer met internet en de chipcode van uw huisdier. Deze staat vermeld in zijn paspoort of vaccinatieboekje. Het is de 15-cijferige streepjescode die voorin het boekje staat. Ook staat er uitgelegd wat u moet doen wanneer uw hond of kat niet geregistreerd blijkt te zijn, maar wel een chip heeft.

Geen internationale database

Er is alleen één maar… De chips worden geregistreerd in de landelijke databanken. En dus niet internationaal. Heeft een chip een code die begint met 528 dan is het duidelijk dat het dier in Nederland gechipt is. Dat is namelijk de Nederlandse chip-code. Raakt hij in het buitenland vermist en gevonden, dan kunnen ze aan die 528 zien dat de hond (of kat) uit Nederland komt en zullen ze zoeken in de Nederlandse databanken. Maar begint de code niet met 528 dan moeten ze alle wereldwijd bestaande databanken afgaan om te zoeken naar de gegevens van uw dier. Het is namelijk lange tijd goed gekeurd om bijvoorbeeld in Duitsland de goedkopere chips te kopen en die in Nederland te gebruiken. Ja, wij dierenartsen letten ook op de centjes… Maar goed, een internationale databank zou dus wel zo prettig zijn. Maar totdat die er is doet u er verstandig aan om uw hond (of kat) snel te registreren in de databanken van het land waar uw hond (of kat) vermist geraakt is. En ja, dat kan ook achteraf dus nog. Zolang u de chipcode maar heeft.

Het zou toch erg zijn als uw hond of kat verdwaalt en de instanties u niet kunnen vinden?

Hopelijk helpt dit artikel om nog meer dieren terug bij hun eigenaar te krijgen wanneer ze vermist zijn. Dat is zowel voor het dier als voor de enorm bezorgde eigenaar wel zo prettig.