Bestemming Egypte

Bestemmingen in Egypte

El Gouna een paradijsje in de woestijn.

In de Egyptische woestijn, direct aan de Rode Zee, licht een relatief onbekend, maar prachtig vakantiegebied: El Gouna.

Vakantie voor iedereen

In de jaren 60 kon het voor het eerst voor het grote publiek: Met het vliegtuig op vakantie.

In de beginjaren waren het vooral Europese bestemmingen die het goed deden bij het Nederlandse publiek. Denk dan aan de Spaanse Costa Brava, blanca of del Sol. Mallorca. Een paar Griekse eilanden waarvan waarschijnlijk Kreta al in de seventies een hele populaire was en natuurlijk niet te vergeten de Spaanse Canarische Eilanden.

Later zijn daar nog honderden Europese bestemmingen bijgekomen, en eind jaren 70 mocht ook Egypte zich een echte vakantiebestemming noemen.

Vakantie naar ‘t erfgoed

Toerisme was trouwens niet nieuw voor Egypte, want al in de 19e eeuw kwamen rijke Europeanen er om zich te vergapen aan het prachtige cultureel en historische erfgoed dat langs de Nijl te vinden was. Een Nijlcruise maken is trouwens nog steeds een heel goed idee. Het zal een reis zijn die je nooit meer zult vergeten.

Toch kwam de echte toerisme boom pas in 1975. In die periode transformeerden plaatsen als Hurghada en Sharm el Sheikh zich van kleine vissersdorpjes aan zee tot enorme vakantie fabrieken. Met prachtige boulevards, opgespoten goudgele stranden, luxe all inclusive resorts en een heerlijk winterzon klimaat leent de regio zich natuurlijk uitstekend voor veel vakantieplezier.

Maar de afgelopen 30 jaar werd het toch ook wel wat minder: Gebrek aan onderhoud, weinig vernieuwing en slecht onderling overleg zorgde voor verloedering en een afname van de kwaliteit

Van jachthaven naar resort

Rond het millennium lied de steenrijke Egyptische zakenman saveris in Jachthaven bouwen een uurtje rijden ten noorden van Hurghada. Hij werd verliefd op het prachtige strand wat hij daar aantrof en besloot plannen te maken om de jachthaven verder te ontwikkelen.

Van het een kwam het ander, en nu, ruim 20 jaar later, heeft El Gouna zich ontwikkeld als een waar vakantieparadijs.

Rondom de jachthaven waar het allemaal begonnen is, vind je nu een prachtig toeristisch dorp met geweldige boetiekjes en alle winkels die je nodig hebt. Kun je er lekker uit eten en zijn er genoeg barretjes en zelfs een paar discotheken.

Omdat El Gouna volledig op opgespoten eilanden gebouwd is en met bruggetjes aan elkaar verbonden is wordt het ook wel het Venetië van het midden-oosten genoemd. En op die vele eilandjes zijn dan ook prachtige hotels en resorts te vinden. 3,4 en natuurlijk 5-sterren luxe staat hier rechtstreeks aan zee en biedt een garantie op een heerlijke vakantie in de zon.